Acné en melk

Wist je dat melk acné kan verergeren? In Nederland wordt heel veel melk gedronken. Wereldwijd staan we zelfs op de derde plek waar de meeste melk wordt gedronken. Alleen in Finland en Zweden wordt meer melk gedronken.

Suiker en koemelkproducten verhogen de aanmaak van de zogenoemde (Insulin Growth Factor) IGF-1. En dat zorgt weer voor een verhoogde talgproductie waardoor huidporiën gaan ontsteken en zo acné veroorzaakt. IGF-1 bevordert niet alleen acné, maar het verhoogt ook het risico op PCOS, prostaatkanker, ongewenste haargroei en andere vervelende aandoeningen.

Zuivel, en dan vooral melk zorgt er voor dat de talgproductie toeneemt en daardoor is de kans op ontstekingen – lees acné – groter. Vooral melk bevat allerlei stoffen die acné kunnen veroorzaken. Zo kunnen ze allerlei hormoonachtige stoffen bevatten. En ze stimuleren dus de aanmaak van het stofje IGF-1 (Insulin Growth Factor).

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor melk! Denk aan rijstmelk, amandelmelk of mijn lievelings… havermelk! Producten met soja kan je beter laten staan. Dit kan ook zorgen voor huidproblemen doordat de samenstelling erg lijkt op het vrouwelijke hormoon oestrogeen en daarmee acné kan uitlokken.

Melk heeft meer nadelen dan het veroorzaken van acné en eczeem. Het kan ook slijmvorming, luchtwegklachten, buikpijn en darmklachten, maar ook ontstekingen aan de gewrichten veroorzaken en auto-immuunziekten zoals Crohn en reuma verergeren. En de meeste mensen verteren koemelk helemaal niet zo goed…

Precies. Melk is heel goed voor….. kalfjes!

Melk wordt nog steeds aangeraden tegen botontkalking. Ironisch genoeg komt botontkalking het meeste voor in landen waar juist de meeste melk wordt gedronken. En de meeste calcium vind je vooral in groenten en dat is veel beter opneembaar dan de calcium uit melk. En om calcium op te nemen uit voeding, hebben we vitamine D nodig. Zo’n 40 procent van Nederland heeft een tekort aan vitamine D.

Heb je last van huidklachten? In de Glow Up help ik je in 3 maanden naar een mooiere huid.

Over de schrijver
Reactie plaatsen