Eczeem: wat zijn de oorzaken?

De meeste bekende vorm van eczeem is atopisch eczeem. Deze vorm van eczeem is meestal erfelijk. Erfelijkheid speelt dus een belangrijke rol bij eczeem. Als je op een natuurlijk manier (niet via keizersnee) op de wereld bent gekomen, dan heb jij de darmflora (alle beestjes in je darmen) meegekregen van je moeder. Een gezonde darmflora is essentieel voor een gezond immuunsysteem. Het grootste deel van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met eczeem een minder diverse darmflora hebben.

Net als de huid hebben de darmen een barrière die voorkomt dat toxines, afvalstoffen en onverteerde voedselresten de bloedbaan bereiken via de darmwand. Bij een beschadigde darmbarrière - door bijvoorbeeld voeding, stress (beïnvloedt je darmflora), medicijnen of antibiotica - passeren deze ongewenste deeltjes de darmwand.

Hier reageert het immuunsysteem op en dit kan zorgen voor verschillende klachten waaronder huidklachten, hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, gewrichtsklachten, klachten aan de luchtwegen etc. Dit noemen ze ook wel een lekkende darm of een leaky gut. Een leaky gut kan dus zorgen voor ontstekingsreacties in je lijf, maar ook op je huid zoals bijvoorbeeld eczeem of acné.

Je ziet vaak in tijden van stress, door het eten van bepaalde voeding, irriterende stoffen in verzorgingsproducten en het drinken van veel koffie, klachten van eczeem verergeren.

Top 5 om te laten staan bij eczeem:

  • Zuivel en met name koemelkproducten
  • Gluten
  • Tarwe
  • Alcohol
  • Bewerkte voeding

Wat eet je wel?

  • Gezonde vetzuren, waaronder omega-3 vetzuren (vette vis, zaden en noten), gebruik kokosolie en olijfolie.
  • Hoe meer kleur, hoe beter. Gebruik zoveel mogelijk kleuren op je bord zoals rode bieten, wortels, mango, paprika, spinazie, kersen en blauwe bessen. Veel kleur geeft aan dat groenten en fruit rijk zijn aan antioxidanten.
  • Kruiden zoals gember, kurkuma, knoflook en peper werken ontstekingsremmend.
  • Vitamine D vanuit de zon, zalm en eieren.
  • Gefermenteerde voeding vermindert ontstekingsreacties en helpen je darmflora gezond te houden. Denk aan zuurkool, kimchi of mijn lievelings: kombucha. Het is net champagne!

Denk er ook aan wat je op je huid smeert. Je wil juist dat je huidbarrière gezond blijft en dat er geen hormoonverstorende stoffen in je verzorgingsproducten zitten. Je huid is een opneembaar orgaan. Alles wat je op je huid smeert, kan ik je bloedbaan komen. Ik gebruik zelf de producten van Loïs Lee. Ze hebben ook een travelset zodat je het zelf eens kan proberen. Met kortingscode liesbethglow10 krijg je 10% korting op je bestelling.

Over de schrijver
Reactie plaatsen