Ja, koffie maakt dik
Kan jij makkelijk zonder koffie? Cafeïne zorgt ervoor dat je alert en energiek bent. Het is een opwekkend middel dat zorgt voor een kickstart van de dag. Als je vaker koffie drinkt went je lichaam aan cafeïne en heb je meer koffie nodig om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast zorgt cafeïne voor stress in je lichaam en dat belast de bijnieren. Door cafeïne te drinken stimuleer je de aanmaak van cortisol en adrenaline. Deze stresshormonen zijn nodig als er acuut gevaar dreigt, bijvoorbeeld als je oog in oog staat met een tijger. Superhandig dus, maar over het algemeen lopen tijgers niet rond in je huis en ook niet op kantoor.
Je lichaam kan geen vet afbreken als er insuline in je bloed zit…
Stresshormonen zorgen bijvoorbeeld voor een verhoogde hartslag en bloeddruk, verwijde pupillen en gespannen spieren. En het legt ook je spijsvertering stil. Je bent helemaal klaar om de strijd aan te gaan! Terwijl er helemaal geen tijger blijkt te zijn… Om deze stresshormonen aan te maken heeft je lichaam energie nodig. De in het lichaam opgeslagen glycogeen wordt omgezet in glucose om al je organen van energie te voorzien. De glucose komt in je bloed en dat zorgt ervoor dat insuline wordt aangemaakt om je bloedsuiker weer te verlagen. En wist je dat je lichaam geen vet kan afbreken als er insuline in je bloed zit?
Als je steeds een kop koffie drinkt maak je dus steeds stresshormonen aan terwijl er geen reden is voor een vecht- of vluchtreactie. De glucose die vrijkomt in het bloed wordt dus niet verbrand, maar opgeslagen in de spieren en lever. Als je veel koffie drinkt en maar weinig energie verbruikt, zorgt dat voor een zwembandje. Een beetje stress in je lichaam is niet erg, maar langdurig een overdosis cortisol in je lichaam verstoort je hormoonbalans. Drink geen koffie op de nuchtere maag en probeer het te beperken tot 2 kopjes koffie per dag. Kies bijvoorbeeld wat vaker voor kruidenthee, gemberthee of een glas water.