Stel, jij ligt vannacht lekker te slapen. Terwijl jij heerlijk ligt te dromen komt er een fee langs. En deze fee lost al jouw problemen op. Waaraan zou jij dat de volgende ochtend allemaal merken? Wat zou je als eerste opvallen? Wat is er veranderd? En hoe voelt dat?

Deze methode om je gewenste toestand te visualiseren wordt ook wel ‘The Miracle Question’ ofwel de wondervraag genoemd. Deze vraag komt uit de oplossingsgerichte methode van Steven de Shazer en Insoo Kim Berg. Door deze krachtige methode bij jezelf toe te passen komen er waarschijnlijk allemaal beelden naar boven. Want wat heb je nodig om je problemen op te lossen? En wie spelen daar dan nog een rol in?

De oplossing komt vanuit jezelf

Welke stappen zou jij kunnen zetten om de gewenste situatie te krijgen? Hoe zou je dat kunnen doen? En wat heb je daarvoor nodig? Of wie houdt je tegen? Diep van binnen weet je de oplossing. De oplossing kan alleen maar van binnenuit komen, vanuit jezelf. Ik vind het zo’n mooie methode. Het is niet alleen een eenvoudige methode om te gebruiken bij cliënten, maar ook bij mijn dochters en voor mezelf. Het is dé vraag die ik aan mijzelf stel als dingen niet helemaal lekker lopen. What if…?

Kijk naar de oplossing

Het is ook een hele goede methode als je je leefstijl wilt veranderen. Je kijkt namelijk naar de oplossingen en niet zozeer naar het probleem. Wil jij graag je leefstijl aanpassen en heb je daar moeite mee? Ik help je graag!

Geef een reactie

Pin It