BLOG

Waarom zwanger raken soms niet lukt

Je wil het zo ontzettend graag, maar het lukt niet. Elke maand doe je weer die test, maar hij laat niet het resultaat zien waar jij op gehoopt had. Maar waar kan dat nou aan liggen?

Als zwanger raken niet lukt, gaat er iets mis bij de eisprong, de bevruchting van de eicel of de innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoeder. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaakt worden door de man, vrouw of of soms door de combinatie van verminderde onvruchtbaarheid bij zowel de man als de vrouw. Bij 1 op de 3 koppels wordt na onderzoek zelfs helemaal geen oorzaak vastgesteld.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken bij de vrouw:

 • Roken
 • Overgewicht (BMI hoger dan 30)
 • Ondergewicht (BMI lager dan 18)
 • Vertraagde schildklier
 • Een overactief immuunsysteem, bijvoorbeeld auto-immuunziekte
 • Progesterontekort (progesteron zorgt voor goede innesteling van het bevruchte eitje)
 • Veroudering van de eierstokken/eicelvoorraad raakt op
 • Dichtgaan van eileiders of verklevingen in de buikholte door endometriose of na geslachtsziekten zoals gonorroe of chlamydia
 • Insulineresistentie of suikerziekte
 • Chronische stress
 • Cystes op de eierstokken door endometriose of PCOS
 • Verhoogde blootstelling aan hormoonverstorende stoffen
 • Tekorten aan de vitamines A, C, D, E, B6, B12, foliumzuur en omega-3 vetten (deze tekorten worden ook in verband gebracht met een verhoogde kans op miskramen en aangeboren afwijkingen)
 •  

Tips

Roken is ongezond en vermindert de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Als je zwanger wil worden is het beter om even helemaal geen alcohol te drinken, het verstoort je hormoonbalans. Van mediterrane voeding, is aangetoond dat het de vruchtbaarheid verbetert. Een gezond gewicht en het verminderen van stress hebben ook een positief effect op de vruchtbaarheid. Vitamines en mineralen zijn zowel voor mannen als vrouwen belangrijk voor het verhogen van de vruchtbaarheid. Een goede zwangerschapsmultivitamine, vitamine B11 en B12, omega 3 en vitamine D3 zijn belangrijk voor de vrouw. Ook mannen hebben baat bij suppletie zoals vitamine C, D, omega 3, zink, selenium, vitamine B11 (foliumzuur) en B12.

EMB bloedtest

Wil je weten hoe je er voorstaat? De EMB bloedtest geeft een energetische en holistische kijk in je gesteldheid. In de reguliere zorg kan een bloedtest bloedarmoede, ijzertekort en bepaalde infecties aan het licht brengen, maar wist je dat er veel meer informatie uit bloed gehaald kan worden? Een energetisch morfologische bloedtest is niet te vergelijken met een reguliere bloedtest. Deze bloedtest heeft een geheel andere (holistische) benadering en kan ook energetische belastingen en verstoringen aantonen. Het onderzoek laat zien op welke punten er nog wat te winnen valt. Wil je meer weten?

Of luister naar de podcast van Marlou. In deze podcast vertelt ze over hoe ze opnieuw zwanger raakte na het verlies van haar dochter Isa Lou. Inmiddels heeft ze haar prachtige zoon Sun mogen verwelkomen. De EMB bloedtest heeft hier mede aan bijgedragen. Luister naar de podcast van Marlou.

Gerelateerde artikelen

Acné door melkproducten?

Vroeger toen ik klein was, kreeg ik als ontbijt vaak een beschuitje met hagelslag en een glas melk. En na het diner als toetje een kommetje vanillevla. Maar zuivel en suiker zijn niet echt bevorderlijk voor een mooie huid. Helemaal niet zelfs.

Lees verder »

Dit is waarom citroensap gezond is

De citroen helpt bij de natuurlijke ontgifting van het lichaam. Deze prachtige gele vrucht is rijk aan vitamine B en C, ijzer, calcium, magnesium, kalium en antioxidanten. En wist je dat citroen schade aan je cellen, weefsels en organen voorkomen door je lever te stimuleren om gifstoffen te verwijderen uit je lichaam?

Lees verder »

De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen

Hoe slaap jij? Een van mijn leefstijlregels is 8 uur slaap per nacht. En heel eerlijk? Ik ben daar de laatste weken wat roekeloos mee omgegaan. En daar baal ik dan best een beetje van. Want voldoende nachtrust zorgt niet alleen voor een goed herstel van je lichaam, maar ook voor je huid.

Lees verder »

Blaasontsteking verhelpen zonder antibiotica

Vertel eens? Wat doe jij als je blaasontsteking hebt? Toen ik jonger was, had ik het regelmatig. En wat doe je dan? Dan ga je naar de huisarts om je urine in te leveren, om vervolgens een antibioticakuur te gebruiken. Maar wist je dat dat in 90% van de gevallen helemaal niet nodig is? Er is namelijk een veel beter alternatief…

Lees verder »

Hoe mindful eet jij?

Eet jij bewust? Ben jij je bewust van de smaak, structuur, voedingswaarde van wat je eet? En hoe voel je je op het moment dat je iets eet? Veel te vaak schrokken we gehaast ons eten naar binnen, zonder dat we het echt proeven. En kunnen we soms een zak chips onbewust helemaal leeg eten.

Lees verder »