Steeds meer Nederlanders sporten en bewegen. En ook de motivatie om te bewegen groeit. De meeste mensen sporten vanwege de gezondheidsvoordelen. Hoe vaker je sport en beweegt, hoe sterker de motivatie. De meest genoemde reden om niet te gaan sporten en bewegen is tijdgebrek vanwege werk, studie of gezin, blijkt uit onderzoek van het Mulier instituut.

Ik moet zeggen, dat herken ik wel. In drukke tijden is het soms lastig om tijd te vinden om te sporten. Terwijl je het dan misschien wel het meest nodig hebt. Dus soms betekent dat een uurtje eerder opstaan, terwijl je gezin nog slaapt. Of jog je vlak voor of na het eten nog een rondje. Soms betekent dat even je eigen tijd claimen, zodat jij even je hormonen kan boosten. Want het gevoel dat je na het sporten krijgt, is toch heerlijk? Ik merk dat ik vaak goede ideeën krijg tijdens het sporten, maar ook lekker mijn hoofd kan vrijmaken. En dat blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Sporten heeft namelijk een positief effect op je hersenen en geheugen.

Sterke botten

Sporten heeft nog veel meer voordelen. Sporten zorgt ook voor ontspanning. Door te sporten, maak je gelukshormonen aan. En dit zorgt voor minder stress. En wist je dat je botdichtheid afneemt naarmate je ouder wordt?  Sporten helpt dit tegen te gaan. Als je je botten belast, worden ze sterker. Verder helpt sporten om je hart gezond te houden en verlaagt het je bloeddruk, vermindert het de kans op diabetes, overgewicht, een hoog cholesterol en aderverkalking.

PMS

Heb je last van PMS of menstruatiepijn? Naast het aanpassen van je voeding en zorgen voor de nodige ontspanning is sporten heel belangrijk om menstruale pijnen te verminderen. Het heeft een kalmerend effect en verzacht de pijn. Ook mensen met darmklachten zoals obstipatie of een opgeblazen gevoel hebben baat bij lichaamsbeweging. Sporten werkt heel positief op je spijsvertering. En dat je van sporten een strakker en gespierder lijf krijgt, hoef ik je vast niet te vertellen. En dan nog maar te zwijgen over het feit dat je van regelmatig sporten  meer energie krijgt!

Genoeg redenen om te gaan sporten, toch? Dus kom van die bank af en trek je sportkleding aan! Wat is jouw reden om te sporten?

Geef een reactie

Pin It