BLOG

Vitamin sea zorgt voor een gelukkig gevoel

Vitamin Sea. Heb jij ‘m al gezien deze zomer? Uit onderzoek blijkt dat een bezoekje aan het strand een positief effect heeft op je stresshormonen. Stress, iedereen heeft er wel eens last van. Er is ook niks mis mee als het om acute stress gaat. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft en goed presteert. Maar chronische stress is een ander verhaal.

Als je chronische stress ervaart blijft je cortisolniveau te lang te hoog. En als je cortisol lang hoog blijft, slaap je slecht en ben je vooral overdag vermoeid. Je hebt dus veel minder energie. Cortisol is namelijk een hormoon met een 24-uursritme. In de ochtend bereikt cortisol het hoogste peil, en dat zorgt voor een stoot energie om je te wekken. Hoe verder de dag vordert, hoe lager de cortisolwaarde zou moeten zijn. Cortisol is heel handig als je in een stresssituatie verkeert. Maar als het gevaar geweken is, moet het cortisolniveau weer dalen. Maar als je veel stress ervaart, blijft je cortisolniveau te lang te hoog. En dat is ongezond. Chronische stress verstoort bijvoorbeeld je hormoonbalans, zorgt voor een schommelende bloedsuikerspiegel en kan leiden tot een burn-out.

Het strand wordt ook wel de blauwe rust genoemd. Het heerlijke gevoel van vrede en ontspanning op het strand. Door de rustgevende geuren en geluiden van het water en de wind, voel je je gelukkiger, meer ontspannen en krijg je nieuwe energie. Een strandwandeling of een duik in de zee is dus een gezonde manier om je stresshormonen te verlagen.

In de blue space, zoals het ook wel wordt genoemd, kan je je hoofd beter leegmaken en ga je creatiever met problemen om. Net als meditatie creëert het strand een gevoel van kalmte waardoor je meer ruimte in je hoofd krijgt voor creatieve ideeën.

Ook een reminder voor mezelf. Ik hou dus ontzettend van het strand. Maar uit praktische overwegingen met kinderen hebben we het de afgelopen weken bij verschillende meertjes en het zwembad gehouden. Deze maand ga ik de zee zeker nog even bezoeken. Ik word ontzettend gelukkig van de zee. Het gevoel van vrijheid. Lekker met mijn voeten in het zand, mijn hoofd vrij maken…

Ervaar jij ook een geluksgevoel op het strand?

Gerelateerde artikelen

Acné door melkproducten?

Vroeger toen ik klein was, kreeg ik als ontbijt vaak een beschuitje met hagelslag en een glas melk. En na het diner als toetje een kommetje vanillevla. Maar zuivel en suiker zijn niet echt bevorderlijk voor een mooie huid. Helemaal niet zelfs.

Lees verder »

Dit is waarom citroensap gezond is

De citroen helpt bij de natuurlijke ontgifting van het lichaam. Deze prachtige gele vrucht is rijk aan vitamine B en C, ijzer, calcium, magnesium, kalium en antioxidanten. En wist je dat citroen schade aan je cellen, weefsels en organen voorkomen door je lever te stimuleren om gifstoffen te verwijderen uit je lichaam?

Lees verder »

De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen

Hoe slaap jij? Een van mijn leefstijlregels is 8 uur slaap per nacht. En heel eerlijk? Ik ben daar de laatste weken wat roekeloos mee omgegaan. En daar baal ik dan best een beetje van. Want voldoende nachtrust zorgt niet alleen voor een goed herstel van je lichaam, maar ook voor je huid.

Lees verder »

Blaasontsteking verhelpen zonder antibiotica

Vertel eens? Wat doe jij als je blaasontsteking hebt? Toen ik jonger was, had ik het regelmatig. En wat doe je dan? Dan ga je naar de huisarts om je urine in te leveren, om vervolgens een antibioticakuur te gebruiken. Maar wist je dat dat in 90% van de gevallen helemaal niet nodig is? Er is namelijk een veel beter alternatief…

Lees verder »

Hoe mindful eet jij?

Eet jij bewust? Ben jij je bewust van de smaak, structuur, voedingswaarde van wat je eet? En hoe voel je je op het moment dat je iets eet? Veel te vaak schrokken we gehaast ons eten naar binnen, zonder dat we het echt proeven. En kunnen we soms een zak chips onbewust helemaal leeg eten.

Lees verder »