PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is de meest voorkomende hormoonafwijking bij vrouwen. Maar liefst 5 tot 10 procent van de vrouwen heeft hier last van en dit kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Heb je bijvoorbeeld last van een onregelmatige of geheel uitblijven van de menstruatie, moeite met zwanger worden, overbeharing, acne, roos of haaruitval? Dan heb je symptomen van PCOS.

Goed nieuws: het is op te lossen. Je kan er zelf heel veel aan doen

Bij PCOS rijpen er meerdere eicellen tegelijk in plaats van één. Door te veel testosteron is je cyclus en je hormoonbalans verstoord. Andere klachten die je kan krijgen bij PCOS zijn een hoge bloeddruk, cystes in de eierstokken, kleine wratjes in de oksels, rond de hals, nek of het gezicht en onvruchtbaarheid. Nare klachten dus, zeker als je zwanger wilt worden.

Eet puur en onbewerkt

Maar goed nieuws: het is op te lossen. Je kan er zelf heel veel aan doen. De hoofdoorzaak van PCOS is insulineresistentie. Dat betekent dat je insulinereceptoren niet meer goed reageren op insuline. Je bent dan resistent voor insuline, ofwel insulineresistent. Er blijft dan te veel bloedsuiker in het bloed zitten, en dat is niet gezond. Insuline wordt ook wel de voorloper van diabetes type 2 genoemd. Door te bewegen, sporten en afvallen maak je je lichaam weer gevoelig voor insuline. Als je overgewicht hebt, kan afvallen veel verbetering geven. Kies daarnaast voor pure en onbewerkte voeding en laat suikers en snelle koolhydraten links liggen.

Een andere oorzaak van PCOS is stress. Ook stress maakt receptoren van insuline ongevoelig. Dus heb je last van stress op je werk, in je relatie, door ongezonde voeding, te weinig slaap of ervaar je stress van andere energieslurpers? Dan is het hoog tijd om daar wat aan te doen!

En ook al heb je geen zwangerschapswens dan is het toch verstandig om PCOS aan te pakken. Vrouwen met PCOS hebben een grotere kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hormoongevoelige kanker.

 

Geef een reactie

Pin It