Hoezo? Moet er 10 kilo af? - Studio Health
HEALTH

Hoezo? Moet er 10 kilo af?

Een beetje beledigd. Zo voelde ik me. En zo was het niet bedoeld, hij had het echt goed met mij voor. Dat weet ik zeker.⠀

Ik dacht eerst nog dat hij een grapje maakte…

Remco van Fittergy. De man achter het sportvasten. Nadat ik onder de Dexa-scan vandaan kwam vertelde hij mij dat er wel 10 kilo af mocht. Ik dacht eerst nog dat hij een grapje maakte. Met mijn gewicht voldeed ik immers aan de normen van een gezond gewicht volgens de BMI. En ik was niet dik. Maar Remco wees mij op het ongezonde vet rond mijn organen. Dit wordt ook wel visceraal vet genoemd. En dit is precies het vet dat het risico op ernstige aandoeningen kan verhogen. ⠀

Afvallen

Nu ik 10 kilo lichter ben – jep, Remco had gelijk – voldoe ik nog steeds aan de normen van een gezond gewicht volgens de BMI. Heel eerlijk, ik lette eerder nooit echt op hoeveel ik precies woog. En dat is nu nog steeds zo. Maar ik let nu wel veel meer op wat ik eet. Ik kies vooral voor pure en onbewerkte voeding. Sportvasten werd voor mij een eerste stap naar een gezonde leefstijl. Door te sportvasten leer je je lijf beter kennen. Dat je bijvoorbeeld prima een paar dagen kan vasten en dat je dan ook nog prima functioneert. En ik leerde mijn lijf weer (overtollig) vet te verbranden. Ik was wel klaar met die trek naar suikers. Om vervolgens weer in een suikerdip te belanden. Ik wilde weer energie! En dat kreeg ik. Dat strakkere lijf kreeg ik er gratis bij. Nu gaat het vanzelf. Ik ben heel bewust van wat ik eet. En dat is niet 100 procent puur en onbewerkt. Maar zeker wel 80/90 procent. Ik eet ook regelmatig een patatje of een stuk chocola. Op gewicht blijven kost mij geen enkele moeite.⠀

Sportvasten

Expeditie Robinson in je eentje, zo noem ik sportvasten ook wel eens. Je leert je lichaam goed kennen en bent soms verbaasd wat het allemaal aan kan. En op dag 10 voel je je een winnaar! You made it! Een avontuur van 10 dagen die de moeite waard is. Voor meer energie, betere sportprestaties en een gemiddeld gewichtsverlies van 2 tot 6 kilo.

Het is niet mogelijk om te reageren.