Hormonen? Wat zijn dat eigenlijk? Hormonen zijn stoffen die door onze klieren worden gemaakt en die via de bloedbaan worden afgegeven. Het bloed vervoert de hormonen via de bloedbaan en worden afgegeven waar ze nodig zijn. Hormonen hebben een specifieke werking op organen en weefsels. Hormonen zijn bijvoorbeeld nodig om je voor te planten, te vechten of vluchten als dat nodig is. En ze bepalen ook je eetlust, behoefte aan beweging en de snelheid waarmee je vet verbrandt. Ons hormoonsysteem reageert op allerlei ritmes, zoals het dag- en nachtritme en je maandelijkse cyclus. En dat systeem wordt behoorlijk op de proef gesteld: we zijn vaak druk, gestrest, eten ongezond, bewegen te weinig, zien te veel kunstmatig licht en worden blootgesteld aan chemische stoffen. En dat zorgt voor een verstoorde hormoonbalans. Een verstoorde hormoonbalans zorgt voor lichamelijke klachten. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van een verstoorde cyclus, overgangsklachten, darmklachten, overgewicht, onvruchtbaarheid, burn-out of schildklierproblemen.

Vrijwel alle vrouwelijke hormonale disbalansen zijn te beïnvloeden door je leefstijl

En wat gaat er dan fout? Ik noem er een paar: je hormonen kunnen onderling uit balans zijn in de verkeerde verhouding, je kan te veel of te weinig hormonen aanmaken, je lever kan de hormonen niet goed afbreken of je receptoren kunnen ongevoelig zijn, zoals bij insulineresistentie. Bij insulineresistentie zijn receptoren ongevoelig geworden voor insuline. Zo wordt insulineresistentie veroorzaakt door een inactieve, ongezonde leefstijl met te veel suikers en calorieën.

Hormonale disbalans

Maar hoe weet je nou of je hormonen uit balans zijn? Dat weet je als je last hebt van bepaalde symptomen, vage klachten zoals hoofdpijn, darmklachten of slapeloosheid. Maar vooral door goed naar jezelf te kijken. Kan je bijvoorbeeld lastig gewicht verliezen terwijl je wel gezond eet? Of heb je enorme eetbuien? Heb je last van stemmingswisselingen, vooral als je bijna ongesteld moet worden? Ben je ontzettend moe en heb je problemen om ’s morgens wakker te worden? Of heb je een laag libido? Dit zijn allemaal symptomen van hormonale disbalansen. Vrijwel alle vrouwelijke hormonale disbalansen zijn te beïnvloeden door je leefstijl.

Energiek

Als hormoonfactortrainer kijk ik naar de symptomen die je ervaart. Je krijgt dan een persoonlijk advies op maat. We kijken niet alleen naar je voedingspatroon, ook beweging en ontspanning zijn belangrijk voor een goede hormoonbalans. Het is geen dieet, het is een andere leefstijl. En daar begeleid ik je graag in. Een leefstijl die zorgt dat jij weer energiek en fit door het leven gaat! Wil jij je weer happy en lekker in je lijf voelen? Neem dan contact op!

 

Geef een reactie

Pin It