Veel mensen vinden het makkelijker om een zakje chips of M&M’s te eten dan een portie bloemkool. Maar hoe komt dat toch?

Als je honger hebt dan ga je eten en als je vol zit stop je met eten, toch? Helaas, was het maar zo makkelijk. Wij mensen hebben de neiging tot overeten en dan vooral met zoete, zoute en vette voeding. De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar het eetgedrag van mensen. Maar wat bepaalt nou dat je gaat eten? Dat kan een knorrige maag zijn, emoties, beloning, gewoonte of de meest lastige om af te leren: slechte gewoontes. Daarnaast eten we graag gevarieerd: daarom hebben we vaak na het (hartige) avondeten zin in iets zoets. En die variatie gaat niet alleen over de smaak, maar ook om andere kenmerken zoals textuur of kleur.

De perfecte mix

En daar spelen de producenten van M&M’s goed op in. Die voldoen aan ongeveer alle eisen die wij als mens graag zien en proeven: zoet maar ook een beetje zout en niet vergeten het krakende geluid zodra wij onze tanden in die gekleurde chocolaatjes zetten. Deze smaken geven je meteen een geluksgevoel. De voeding die deze geluksstofjes vrijmaken in de hersenen bevatten suiker, zout en vet in een bepaalde verhouding. En die perfecte mix noemen ze ook wel ‘blisspoint’. De verschillende kleuren zorgen ervoor dat we er meer van eten. Want alleen maar blauwe M&M’s? Daar heb je snel genoeg van.

De voeding die geluksstofjes vrijmaken in de hersenen bevatten suiker, zout en vet in een bepaalde verhouding. Die perfecte mix noemen ze ook wel ‘blisspoint’.

Op korte termijn geeft het een prettig en verzadigd gevoel. Op lange termijn ligt dat heel anders: die effecten laten zich pas na jaren uitbetalen. Op het moment van je keuze doen ze er nauwelijks toe, omdat je het niet direct voelt.

Veel suiker brengen je hormonen uit balans

Het eten van veel suiker kan leiden tot insulineresistentie en dat heeft allerlei hormonale kwalen tot gevolg. De meest typische hormonale problemen die gerelateerd zijn aan suiker zijn bijvoorbeeld PMS, acne, diabetes type 2 en PCOS. Wil je hier meer over weten? Hou mijn website in de gaten, ik schrijf er binnenkort een uitgebreide blog over!

Geef een reactie

Pin It