Hoe slaap jij? Als je gaat liggen kan je dan goed in slaap vallen of lig je uren te tobben? En doorslapen, hoe gaat dat? Als je niet goed slaapt herstel je gedurende de nacht niet goed. En daardoor heb je overdag minder energie, ben je vatbaarder voor stress én kan het zorgen voor overgewicht. Hier lees je de meest voorkomende oorzaken (én oplossingen) van een verstoorde nachtrust.

Het hormoon dat zorgt dat je lekker gaat slapen is melatonine. Wist je dat melatonine ook een sterke antioxidant is? Het beschermt ons tegen vrije radicalen in ons lichaam. Melatonine wordt in de pijnappelklier aangemaakt. En je hebt zelf gedeeltelijk invloed op de aanmaak van melatonine. Het wordt namelijk beïnvloed door je dag- en nachtritme, beweging, vitamines en mineralen, een goede darmwerking en andere hormonen.

Om melatonine te maken is het aminozuur tryptofaan nodig. Overdag met voldoende daglicht wordt tryptofaan omgezet in serotonine en in de avond als het donker wordt en je bent in de rust, zal het worden omgezet naar melatonine.

De belangrijkste oorzaken die zorgen voor slaapproblemen:

 • Te hoge cortisol: als je teveel cortisol in je lijf hebt, wordt er te weinig melatonine aangemaakt om goed te kunnen slapen. Een te hoog cortisol in de avond kan ontstaan door te veel licht in de avond, stress, te actief zijn of een bijnieruitputting.
 • De overgang: de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zorgen voor een gezonde slaap. Progesteron zorgt voor de duur en diepte van de slaap en oestrogeen vergroot de hoeveelheid droomslaap. Een tekort aan oestrogeen of progesteron kan ontstaan tijdens de overgang en dat kan zorgen voor slaapproblemen.
 • Tekort aan tryptofaan: tryptofaan (aminozuur) krijg je binnen door eiwitten te eten.
 • Tekort aan vitaminen en mineralen: zink, magnesium, calcium, B3, B5 en B6 en vitamine C ondersteunen de aanmaak van melatonine uit tryptofaan.
 • Te weinig beweging: sporten en bewegen is gezond! En dat heeft ook een positieve invloed op je nachtrust, door te bewegen verhoog je je serotoninelevel.
 • Jetlag of nachtdiensten: door onregelmatig te werken en te slapen verstoor je je biologische klok. En daardoor is de aanmaak van melatonine van slag.
 • Darmwerking: wist je dat aanmaak van serotonine voor een groot deel in je darmen plaatsvindt? Als je darmen niet goed functioneren of als je voeding niet goed verteert, heeft dat invloed op je slaap.
 • Alcohol: alcohol kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt en daardoor rust je minder goed uit.
 • Daglicht: door overdag veel daglicht te zien, stimuleer je de serotonineaanmaak. En als je in de avond de lampen en tv- en computerschermen beperkt, stimuleer je de aanmaak van melatonine en dat zorgt ervoor dat je lekker slaapt.
 • Tekort aan schildklierhormoon: schildklierhormonen kunnen serotonine en melatonine verhogen.
 • Insulineresistentie: een combinatie van te weinig beweging en een instabiele bloedsuiker. Als je overdag een stabiele bloedsuiker hebt, heeft dat een positieve invloed op je nachtrust.
 • Koffie: misschien een open deur. Maar cafeïne, theïne (bv groene thee) en theobromine (uit chocola), zijn activerende stoffen. Als je deze stoffen in de avond tot je neemt, verstoor je je nachtrust.

Ook kleine kinderen kunnen je nachtrust verstoren. Zoals mijn dochter van 2 jaar, daar heb ik helaas nog geen oplossing voor gevonden…!

Wat doe jij altijd om goed te slapen?

 

 

Bron: www.dehormoonfactor.nl

 

 

 

 

Geef een reactie

Pin It