BLOG

De kracht van de blauwe bes

Eet jij ze ook graag? Blauwe bessen, ik eet ze elke dag. Het is echt mijn lievelingsvrucht. Die bijzondere blauwpaarse pareltjes zitten boordevol gezonde voedingstoffen en hebben ontzettend veel gezondheidsvoordelen.

Deze superfood wordt steeds populairder. En dat is ook niet zo gek, ze zijn ontzettend lekker en je kan er makkelijk mee variëren. Je kan ze bijvoorbeeld zo uit de hand eten, een smoothie van maken, verwerken in muffins of pannenkoeken of je eet ze lekker met wat havermout, aardbeien en havermelk.

Krachtig besje

Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels, vitamine C en K. Blauwe bessen hebben ook een hele krachtige antioxidantenwerking. Antioxidanten vangen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanbrengen aan cellen en weefsels en ook veroudering veroorzaken. Op de lange termijn kunnen antioxidanten mogelijk helpen om ziekten als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Blauwe bessen houden je bloedsuiker stabiel en verlagen je cholesterol en bloeddruk. Ze zijn ook rijk aan resveratrol. Resveratrol is een polyfenol dat in blauwe bessen, maar ook in de schil van blauwe druiven voorkomt. Resveratrol werkt ontstekingsremmend en kan hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen. En als kers op de taart zorgt het voor een mooie huid. Resveratrol zorgt voor een goede hydratatie en verbetering van de elasticiteit van de huid. Ook helpt het ouderdomsvlekken voorkomen en verbetert het je huidconditie.

Hormonen

Ze zijn dus heel goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor je hormonen! Ze helpen oestrogenen in balans te houden en brengen je insuline omlaag, dat weer zorgt voor een stabiele bloedsuiker en dat helpt je met afvallen!

Gerelateerde artikelen

Acné door melkproducten?

Vroeger toen ik klein was, kreeg ik als ontbijt vaak een beschuitje met hagelslag en een glas melk. En na het diner als toetje een kommetje vanillevla. Maar zuivel en suiker zijn niet echt bevorderlijk voor een mooie huid. Helemaal niet zelfs.

Lees verder »

Dit is waarom citroensap gezond is

De citroen helpt bij de natuurlijke ontgifting van het lichaam. Deze prachtige gele vrucht is rijk aan vitamine B en C, ijzer, calcium, magnesium, kalium en antioxidanten. En wist je dat citroen schade aan je cellen, weefsels en organen voorkomen door je lever te stimuleren om gifstoffen te verwijderen uit je lichaam?

Lees verder »

De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen

Hoe slaap jij? Een van mijn leefstijlregels is 8 uur slaap per nacht. En heel eerlijk? Ik ben daar de laatste weken wat roekeloos mee omgegaan. En daar baal ik dan best een beetje van. Want voldoende nachtrust zorgt niet alleen voor een goed herstel van je lichaam, maar ook voor je huid.

Lees verder »

Blaasontsteking verhelpen zonder antibiotica

Vertel eens? Wat doe jij als je blaasontsteking hebt? Toen ik jonger was, had ik het regelmatig. En wat doe je dan? Dan ga je naar de huisarts om je urine in te leveren, om vervolgens een antibioticakuur te gebruiken. Maar wist je dat dat in 90% van de gevallen helemaal niet nodig is? Er is namelijk een veel beter alternatief…

Lees verder »

Hoe mindful eet jij?

Eet jij bewust? Ben jij je bewust van de smaak, structuur, voedingswaarde van wat je eet? En hoe voel je je op het moment dat je iets eet? Veel te vaak schrokken we gehaast ons eten naar binnen, zonder dat we het echt proeven. En kunnen we soms een zak chips onbewust helemaal leeg eten.

Lees verder »