Het is al lang geleden, maar toen je ongeveer twee jaar was heb jij een fase gekend waarin je vaak ‘nee’ zei. Misschien herken je het bij je eigen kinderen. De ‘ik-ben-twee-en-zeg-nee-fase’. Heerlijk en fascinerend tegelijk. Kleine kinderen hebben totaal geen moeite om ‘nee’ te zeggen. Voor volwassenen blijkt dat lastiger.

Kan jij bijvoorbeeld goed nee zeggen als iemand vraagt of je ‘even’ op de kinderen wil passen, terwijl het je helemaal niet past of wanneer een collega werk bij je neerlegt terwijl je dat er écht niet bij kan hebben? Het is natuurlijk prima om eens iets voor een ander te doen, maar bewaak goed je eigen grenzen. Vaak willen we leuk of aardig gevonden worden en komen we minder goed voor onszelf op.

Nee!

Ook op verjaardagen of feestjes vinden mensen het vaak lastig om ‘nee’ te zeggen. Als je bijvoorbeeld taart, wijn of bier krijgt aangeboden en het goedbedoelde aanbod graag wil afslaan. Zeker als je net met jezelf hebt afgesproken even geen alcohol en minder zoetigheid te eten. Maar wat als een vriend(in) al met de fles in de hand staat en zegt: ‘Aaah, toe. Eén wijntje, doe niet zo ongezellig!’ Hoe gaat het jou af? Kan je dan goed ‘nee’ zeggen of bezwijk je onder de sociale druk? ‘Nee’ zeggen tegen een ander betekent vaak ‘ja’ tegen jezelf. Het is jouw leven, het zijn jouw keuzes. En het is begrijpelijk om mee te gaan met de kudde, de weg van de minste weerstand. Maar help je jezelf daarmee? Als je afspraken met jezelf hebt gemaakt, neem ze dan serieus, neem jezelf serieus. Zorg voor jezelf, zoals je dat ook voor je kinderen of geliefden zou doen. Je bent het waard!

Doe eens gek!

Sommigen zijn te geobsedeerd wat anderen van hen vinden, om uit de pas te lopen, om eens gek te doen. Maar dat maakt je juist uniek! Je bent goed zoals je bent. Je hoeft niet altijd met de kudde mee te lopen. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen!

Geef een reactie

Pin It