BLOG

‘Nee’ is ook een antwoord…

Het is al lang geleden, maar toen je ongeveer twee jaar was heb jij een fase gekend waarin je vaak ‘nee’ zei. Misschien herken je het bij je eigen kinderen. De ‘ik-ben-twee-en-zeg-nee-fase’. Heerlijk en fascinerend tegelijk. Kleine kinderen hebben totaal geen moeite om ‘nee’ te zeggen. Voor volwassenen blijkt dat lastiger.

Kan jij bijvoorbeeld goed nee zeggen als iemand vraagt of je ‘even’ op de kinderen wil passen, terwijl het je helemaal niet past of wanneer een collega werk bij je neerlegt terwijl je dat er écht niet bij kan hebben? Het is natuurlijk prima om eens iets voor een ander te doen, maar bewaak goed je eigen grenzen. Vaak willen we leuk of aardig gevonden worden en komen we minder goed voor onszelf op.

Nee!

Ook op verjaardagen of feestjes vinden mensen het vaak lastig om ‘nee’ te zeggen. Als je bijvoorbeeld taart, wijn of bier krijgt aangeboden en het goedbedoelde aanbod graag wil afslaan. Zeker als je net met jezelf hebt afgesproken even geen alcohol en minder zoetigheid te eten. Maar wat als een vriend(in) al met de fles in de hand staat en zegt: ‘Aaah, toe. Eén wijntje, doe niet zo ongezellig!’ Hoe gaat het jou af? Kan je dan goed ‘nee’ zeggen of bezwijk je onder de sociale druk? ‘Nee’ zeggen tegen een ander betekent vaak ‘ja’ tegen jezelf. Het is jouw leven, het zijn jouw keuzes. En het is begrijpelijk om mee te gaan met de kudde, de weg van de minste weerstand. Maar help je jezelf daarmee? Als je afspraken met jezelf hebt gemaakt, neem ze dan serieus, neem jezelf serieus. Zorg voor jezelf, zoals je dat ook voor je kinderen of geliefden zou doen. Je bent het waard!

Doe eens gek!

Sommigen zijn te geobsedeerd wat anderen van hen vinden, om uit de pas te lopen, om eens gek te doen. Maar dat maakt je juist uniek! Je bent goed zoals je bent. Je hoeft niet altijd met de kudde mee te lopen. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen!

Gerelateerde artikelen

Acné door melkproducten?

Vroeger toen ik klein was, kreeg ik als ontbijt vaak een beschuitje met hagelslag en een glas melk. En na het diner als toetje een kommetje vanillevla. Maar zuivel en suiker zijn niet echt bevorderlijk voor een mooie huid. Helemaal niet zelfs.

Lees verder »

Dit is waarom citroensap gezond is

De citroen helpt bij de natuurlijke ontgifting van het lichaam. Deze prachtige gele vrucht is rijk aan vitamine B en C, ijzer, calcium, magnesium, kalium en antioxidanten. En wist je dat citroen schade aan je cellen, weefsels en organen voorkomen door je lever te stimuleren om gifstoffen te verwijderen uit je lichaam?

Lees verder »

De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen

Hoe slaap jij? Een van mijn leefstijlregels is 8 uur slaap per nacht. En heel eerlijk? Ik ben daar de laatste weken wat roekeloos mee omgegaan. En daar baal ik dan best een beetje van. Want voldoende nachtrust zorgt niet alleen voor een goed herstel van je lichaam, maar ook voor je huid.

Lees verder »

Blaasontsteking verhelpen zonder antibiotica

Vertel eens? Wat doe jij als je blaasontsteking hebt? Toen ik jonger was, had ik het regelmatig. En wat doe je dan? Dan ga je naar de huisarts om je urine in te leveren, om vervolgens een antibioticakuur te gebruiken. Maar wist je dat dat in 90% van de gevallen helemaal niet nodig is? Er is namelijk een veel beter alternatief…

Lees verder »

Hoe mindful eet jij?

Eet jij bewust? Ben jij je bewust van de smaak, structuur, voedingswaarde van wat je eet? En hoe voel je je op het moment dat je iets eet? Veel te vaak schrokken we gehaast ons eten naar binnen, zonder dat we het echt proeven. En kunnen we soms een zak chips onbewust helemaal leeg eten.

Lees verder »