Ooit wel eens last gehad van zwemmerseczeem, een vaginale schimmelinfectie of kalknagels? Deze infecties worden veroorzaakt door candida. Een gistachtige schimmel. Normaal gesproken is de candida onderdeel van de darmflora en kan de schimmel, zolang deze in goede balans is, geen kwaad. Maar als je weerstand is verminderd, kan deze schimmel zich ongeremd vermenigvuldigen in de spijsverteringsorganen. In het bloed wordt de schimmel normaal gesproken vernietigd door witte bloedcellen, maar als dat niet gebeurt verspreid de schimmel zich door het hele lichaam. En dat zorgt voor vage klachten.

Antibiotica kan een schimmelinfectie veroorzaken

Niet alleen een slechte weerstand, ook het gebruik van antibiotica kan een schimmelinfectie veroorzaken. Het gebruik van antibiotica brengt de darmflora uit balans. Ook bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden (medicijnen tegen ontstekingen), en parasieten kunnen een candidainfectie veroorzaken. Andere veroorzakers van een overgroei aan deze schimmel zijn stress, alcohol, het overmatig eten van suikers en snelle koolhydraten of een hormonale disbalans.

Vage klachten

De klachten die candida met zich meebrengen zijn meestal vaag. Daarom denk je ook niet snel aan dit ziektebeeld als je last krijgt van bepaalde klachten. Symptomen van candida zijn bijvoorbeeld: vermoeidheid, hoofdpijn, nachtzweten, darmklachten, jeuk, spierpijn, terugkerende infecties, impotentie, een slechte adem, voetschimmel en een schilferige huid. Denk jij last te hebben van deze gistachtige schimmel? Ik help je graag verder!

Geef een reactie

Pin It