Veganisme versus een Plantaardig dieet

Veganisme, Vegan, Plantaardig, Whole Food Plant-Based.. al die termen die kris kras door elkaar gebruikt worden.. wat is nou het verschil?

Wat is Plant-based?

Op het eerste gezicht lijkt de term redelijk duidelijk – een dieet dat de focus legt op het eten van volkoren en plantaardige voedingsmiddelen. Maar het draait niet alleen om het toevoegen van plantaardige producten zoals fruit, groeten, bonen, (volkoren) granen, noten en zaden, maar het draait ook om het elimineren van dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivel, gelatine en andere dierlijke voedingsmiddelen uit het dieet.

Omdat dierlijke voedingsmiddelen worden geëlimineerd uit een plantaardig dieet is het begrijpelijk dat men dat kan verwarren met een veganistisch dieet.

Wat is dan het verschil??

De filosofie rondom veganisten draait vooral om de rechten voor dieren. Het gaat verder dan een dieet alleen, het is een lifestyle. Veganisten elimineren dierlijke producten niet alleen uit hun dieet, maar uit alle aspecten van hun leven. We hebben het dus ook over kleding; leer, bont, wol, en cosmetica etc.

Maar… als het op voeding neerkomt.. Een plantaardige maaltijd refereert naar een maaltijd bestaande uit groenten en fruit, en niet producten die we als veganistisch bestempelen. Bijvoorbeeld, chips en cola zijn in de basis veganistisch maar kunnen we niet plantaardig noemen.

chipscola

En aan de andere kant kan een plantaardige maaltijd bij definitie veganistisch zijn, maar een persoon die een plantaardig dieet volgt hoeft geen veganist te zijn. Hij of zij kan wel producten eten of gebruiken die van dieren af komen.

En ik?

Ik wil gewoon zo veel mogelijk gezond eten. Eten waar ik blij van word, en waar ik me fit bij voel. En dat is bij meer groenten, en minder geraffineerde suikers en minder dierlijke producten. En dat ik bij het zo min mogelijk gebruik maken van dierlijke producten de aarde én de dieren een beetje help vind ik wel een fijne gedachte. Ik weet niet of ik ooit nog leren schoenen zal kopen, pin me er niet op vast. Maar dons? Dat denk ik niet. De productie van dons is namelijk uitermate wreed, maar daar later meer over.

Just so you know!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s