BLOG

10 tips voor een goede nachtrust

Wist je dat we steeds minder slapen? In 1910 sliepen mensen ongeveer 9 tot 10 uur per nacht, in 2010 was dat ongeveer 7 uur en op dit moment slaapt een derde van de bevolking zelfs minder dan 6 uur per nacht! Best schokkend vind je niet? Ik was er best even stil van toen ik dat las in het boek ‘Oersterk in zes weken’ van Richard de Leth. Hij schreef eerder de bestseller ‘Oersterk’ . Dat enorme slaaptekort noemt hij de paradox van de 20ste eeuw. We hebben meer comfort dan ooit, maar we hebben het ook drukker dan ooit.

De helft van de Nederlanders slaapt niet goed. Wist je dat er meer mensen verslaafd zijn aan slaappillen dan aan alcohol of drugs? Van slaappillen wordt veel gebruik gemaakt, maar het neemt niet de oorzaak van het slaapprobleem weg, het is symptoombestrijding.

Slaapproblemen zijn meestal het gevolg van een ongezonde leefstijl. Door verkeerd te eten, te weinig ontspanning, weinig bewegen, stress en veel piekeren. We drinken koffie om wakker te blijven en grijpen naar slaappillen om te slapen.

Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk slaap is. En dat merk ik ook in mijn praktijk. Tijdens je slaap herstel je en je maak je groeihormoon en geslachtshormonen zoals testosteron aan om het herstelproces te ondersteunen. Goede slaap is dus essentieel voor een goed herstel en zorgt voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. Met andere woorden: slaaptekort leidt tot versnelde veroudering en aftakeling.

Voor je wekker wakker worden, ken je dat? Dat is een goed teken! Dat betekent dat je voldoende slaap hebt gehad. Maar mocht je dit totaal niet herkennen, dan volgen hier 10 tips zodat ook jij weer slaapt als een roos.

1. Beweeg, sport, dans, spring! Door lichamelijk actief te zijn verhoog je je serotoninelevel en dat zorgt voor een lekker en gelukkig gevoel. En dit gelukshormoon wordt in de avond weer omgezet in het slaaphormoon melatonine. Vooral als je in de ochtend lichamelijk actief bent, heeft dit veel voordelen. Later op de avond sporten zorgt juist voor een stijging van cortisol en dat kan de aanmaak van melatonine weer verminderen.

2. Het gelukshormoon serotonine wordt voor een groot deel in de darm aangemaakt. En om het slaaphormoon melatonine aan te maken moet je voldoende eiwit eten. Bijvoorbeeld kersen, walnoten, bananen, vis en kip bevatten het aminozuur tryptofaan, en van tryptofaan wordt melatonine gemaakt. Een goede darmwerking en vertering staan aan de basis voor een goede slaap. 

3. Zo’n 500 gram groenten per dag helpen bij een goede darmwerking. Hou je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk en beperk de inname van snelle koolhydraten. Bloedsuikerdips verstoren je slaap. Mensen met insulineresistentie hebben daarom vaak ook slaapproblemen.

  1. 4. Zorg voor een donkere en koele slaapkamer. Voor een goede slaapkwaliteit ga je zoveel mogelijk op dezelfde tijden op bed en sta je op dezelfde tijden weer op.

5. Alcohol verhoogt het cortisollevel en dit effect kan wel tot 24 uur na het drinken aanhouden. Het verstoort je remslaap, waardoor je minder goed herstelt en vermoeid opstaat.

6. Zorg voor voldoende ontspanning. Chronische stress zorgt voor veel energieverbruik. En voor diepe slaap, heb je voldoende energie nodig. Als je dus veel stress ervaart, heb je minder energie over om diep te slapen.

  1. 7. Ken je het knuffelhormoon oxytocine? Om voldoende aan te maken zou je zo’n acht keer per dag zo’n 30 seconden moeten knuffelen. Dit kan met je partner of kind, maar ook met je huisdier. Je kan het ook aanmaken door lekker te gaan shoppen en door te lachen. Wat trouwens ook een uitstekende manier is om dit hormoon aan te maken is door een orgasme. Dat zorgt voor een flinke piek van dit knuffelhormoon. En dat zorgt dus weer voor goede slaap.

8. Elektronica en straling van bijvoorbeeld mobieltjes, routers en de televisie: het zijn allemaal verstoorders van de melatonineproductie en staan een goede nachtrust in de weg.

9. Door koffie te drinken stimuleer je de aanmaak van cortisol en adrenaline. Een beetje stress in je lichaam is niet erg, maar langdurig een overdosis stresshormonen in je lichaam verstoort je hormoonbalans en je nachtrust. Koffie verstoort de aanmaak van melatonine. Drink daarom geen koffie na 14.00 uur. Dus geen cafeïne, maar let ook op groene, zwarte en witte thee. Deze soorten thee bevatten theïne en kunnen je wakker houden. Kies dan liever een kruidenthee, bijvoorbeeld kamillethee, voor het slapen gaan.

  1. 10. Wist je dat het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron belangrijk is voor de duur en diepte van de slaap? Oestrogeen vergroot juist weer de droomcapaciteit. Een progesterontekort kan ontstaan door stress, de overgang, een uitblijvende eisprong en door ouder worden.

  2. Er zijn een aantal belangrijke vitaminen die de aanmaak van tryptofaan en melatonine ondersteunen. Dit zijn: zink, magnesium, calcium, vitamine B3, B5, B6, B12 en C. Zorg dus dat je geen tekorten krijgt! Je kan dit bijvoorbeeld controleren door een gezondheidscheck te doen door een EMB bloedtest af te nemen.

Nighty night!

Gerelateerde artikelen

Acné door melkproducten?

Vroeger toen ik klein was, kreeg ik als ontbijt vaak een beschuitje met hagelslag en een glas melk. En na het diner als toetje een kommetje vanillevla. Maar zuivel en suiker zijn niet echt bevorderlijk voor een mooie huid. Helemaal niet zelfs.

Lees verder »

Dit is waarom citroensap gezond is

De citroen helpt bij de natuurlijke ontgifting van het lichaam. Deze prachtige gele vrucht is rijk aan vitamine B en C, ijzer, calcium, magnesium, kalium en antioxidanten. En wist je dat citroen schade aan je cellen, weefsels en organen voorkomen door je lever te stimuleren om gifstoffen te verwijderen uit je lichaam?

Lees verder »

De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen

Hoe slaap jij? Een van mijn leefstijlregels is 8 uur slaap per nacht. En heel eerlijk? Ik ben daar de laatste weken wat roekeloos mee omgegaan. En daar baal ik dan best een beetje van. Want voldoende nachtrust zorgt niet alleen voor een goed herstel van je lichaam, maar ook voor je huid.

Lees verder »

Blaasontsteking verhelpen zonder antibiotica

Vertel eens? Wat doe jij als je blaasontsteking hebt? Toen ik jonger was, had ik het regelmatig. En wat doe je dan? Dan ga je naar de huisarts om je urine in te leveren, om vervolgens een antibioticakuur te gebruiken. Maar wist je dat dat in 90% van de gevallen helemaal niet nodig is? Er is namelijk een veel beter alternatief…

Lees verder »

Hoe mindful eet jij?

Eet jij bewust? Ben jij je bewust van de smaak, structuur, voedingswaarde van wat je eet? En hoe voel je je op het moment dat je iets eet? Veel te vaak schrokken we gehaast ons eten naar binnen, zonder dat we het echt proeven. En kunnen we soms een zak chips onbewust helemaal leeg eten.

Lees verder »